Friss kommentek

  • Mistral1011: És egyszer eltunk a B100-hoz is... Grat a cikkhez! B42-vel kezdtem (ill fater...), de a B100-tól f... (2018.06.24. 22:49) Orsósokról, általában
  • Mr. Waszabi: A kivezérlési szint másik oldala az erősítő. Digitálisan sem lehet magasabb jelszintet elérni, min... (2017.10.14. 14:43) Mi történt a valódi HiFi-vel?
  • NekemNemEzKell: Hadd jöjjönek a cikkek! Kár,hogy eddig nem fedeztem fel ezt az oldalt! (2017.10.14. 14:42) Az analóg vs. digitális kérdés...
  • ilozv: @szepipiktor: Dehogy rettegek. Viszont szeretnék tartani egy bizonyos szintet, és nincs időm/kedve... (2017.08.23. 21:24) Jól szól a hifim?
  • Ottó Simon: Életem valószínűleg legnagyobb hülyesége, hogy 90-ben nem vettem meg egy Sondeket, karral, Ortopho... (2016.05.11. 13:41) Amikor a lemeznek jólesik a tű - Linn Sondek LP12

Vintage HiFi és amit hallgatunk rajta...

2011.08.27. 15:23 ilozv

Amikor a lemeznek jólesik a tű - Linn Sondek LP12

Címkék: lemezjátszó linn linn sondek lp12

Ha létezik olyan lemezjátszó, amely kiérdemelte a kultikus jelzőt, úgy a Linn Sondek LP 12 mindenképpen az.

 
Több okból is ideje szót ejteni végre egy lemezjátszóról. Egyrészt a blog címe kötelez erre, másrészt úgy tűnik, hogy egészen meglepő módon a hagyományos hanglemez él és köszöni szépen, jól van. Miközben az albumeladások 2010-ben összesen 13%-al estek, a bakelit forgalma 14%-al nőtt, elérve ezzel az 1991-es szintet.

A bakelitrajongók egyre növekvő táborának tagjai pedig természetesen jó lemezjátszót szeretnének használni - képzeletbeli toplistájuk egyik előkelő helyét egészen biztosan a Linn Sondek LP12 foglalja el.    

Az Sondek 1972 óta készül a Linn üzemében, így ez a lemezjátszó vált a leghosszabb ideig gyárott HiFi eszközzé. Gyanítható, hogy a vinil lemez másodvirágzásának köszönhetően a glasgow-i üzem még évekig remekül meg fog élni a Sondek gyártásából.

Az LP12 típusának betűjelzése a Linn Product rövidítése. A tévhittel ellentétben így nem a nagylemezre (Long Play) utal, még akkor sem, ha a korai modellek kizárólag ezt a formátumot voltak képesek lejátszani. Aki 45-ös fordulatú kislemezt szeretett volna hallgatni, az két dolgot tehetett: vehetett egy másik lemezjátszót, vagy beszerezhette a gyártó átalakító készletét - az ilyen embernek azonban számítania kellett a vérbeli audiofilek megvető pillantásaira.

A Sondek alapvetően egy futómű, vagyis doboz, tányér, motor. Az audiofil lemezjátszók építési vezérelvét követve a szerkezet viszonyleg egyszerű: kevesebb összetevő kevesebb gondot okoz. A Thorens (a Linn egyik legnagyobb konkurensének) képviselője a 80-as évek elején így nyilatkozott a lemezjátszóról: "Mindent kispóroltak belőle. Látszik, hogy skótok csinálták."

 

 

 

 

 

 

 

 

Az LP12 megjelenésének idején általánosan elterjedt nézet volt, hogy a hangátviteli lánc legfontosabb tagja a hangszóró - minden egyéb másodlagos. A Linn fejre állította ezt a filozófiát, mondván, hogy  azt a hangot, amely a forrásnál (jelen esetben a lemezjátszónál) nem kerül be a rendszerbe, a hangszóró nem lesz képes reprodukálni. Logikus érvelés - célszerű azonban óvatosan bánni ezekkel a hangokkal. Egy rosszul felépített készülék a zenén kívül sokminden mást is képes bepumpálni az erősítőbe - például a környezet és főleg a  mechanikus alkatrészek zajait. Mindezen túl a lemezjátszó egy bonyolult rezonáns rendszer, a kimenő hang minőségét tehát nem kizárólag a hangszedő határozza meg.
A skótok a motorzaj távoltartása érdekében szíjhajtást alkalmaztak, a tányércsapágyat és a kardeszkát pedig egy három ponton rugalmasan felfüggesztett alaplemezre szerelték. A függesztő rugók csillapítóanyagba ágyazottak, feszítésüket különböző kritériumok (pl. a hangkar vagy az esetlegesen használt lemezleszorító súly tömege) alapján lehet beállítani.
A gyártó cég mereven ragaszkodik ahhoz, hogy mindezt saját szakemberük személyesen tegye meg - az egykori HiFi Magazin cikke szerint szenteltvízbe mártott csavarhúzóval.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az LP12 mechanikai felépítése

Az LP 12-höz a vevő tetszése, izlése és (feltételezhetően vastag) pénztárcája szerint választhat hangkart, hangszedőt és még jópár egyéb kiegészítőt.

 

 

 

 

 

 

 

Japánban gyártott, Linn márkajelzéssel forgalmazott hangkar (Ittok).

A Sondek egyébként messze nem a legjobb lemezjátszó, nimbuszát "egyéniségével" érdemelte ki. Kultuszát nyilván erősíti a Linn által eröltetett beállítási szertartás, ettől függetlenül az LP12 műszaki tekintetben már a hetvenes években sem volt forradalmi eszköz. Nagyszerűsége a körültekintő anyagválasztásban, a tervezést és a gyártást végigkövető mindenre kiterjedő odafigyelésben, az extrém módon alacsonyan tartott tűréshatárokban - összegezve tehát az előállítás kifogástalan minőségében - rejlik. A szakértők szerint hangja barátságosan karakteres - mély hangjai nem tolakodóak, a magasak nem karcolnak. Egy, a 80-as években íródott tesztet idézve: ahol más lemezjátszókon egyszerűen basszus szólamot hallunk, itt nagybőgőket és csellókat.

Az LP12 ára kiépítéstől függően meglehetősen széles skálán mozog. Gond nélkül össze lehet hozni egy több milliós nagyságrendű konfigurációt - ugyanakkor használt készülékek az Interneten már 250 - 300€ körül kaphatóak.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://barazdazaj.blog.hu/api/trackback/id/tr83183967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadlipi 2014.05.05. 23:30:52

Két apróbb hibát találtam:
"...hangátviteli lánc legfontosabb tagja a hagnszóró..." hangszóró

"...Az SP12 ára kiépítéstől..." LP

Élveztem olvasni!

ilozv · http://barazdazaj.blog.hu 2014.05.05. 23:33:25

Jogos, javítom. És köszönöm a hozzászólást.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2014.05.06. 11:34:16

"ahol más lemezjátszókon egyszerűen basszus szólamot hallunk, itt nagybőgőket és csellókat" - HiFI Magazin, emlékszem rá! :)

kekedilevi 2014.08.19. 13:48:10

"a hangátviteli lánc legfontosabb tagja a hangszóró - minden egyéb másodlagos."

Ez akkor is igaz volt, és még a mai napig is az, megkerülni nem lehet, még ha egyes lemezjátszót eladni akaró cégek mást mondanak termékük eladhatósága érdekében.
Van az másik ismert mondás: "Minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme."

Egy lánc leggyengébb láncszeme pedig az ami a végén áll, maga a hangsugárzó. Mindig ez jár a legtöbb kompromisszummal, tökéletes még a mai napig sem létezik. Mindig is ennek lesz a leghepe-hupásabb a frekvenciaátviteli diagramja, mindig is ez fog a legtöbbet torzítani, mindig is ez lesz a legkényesebb az elhelyezésre.....és még kb 100 ilyen probléma sorolható.

Ottó Simon 2016.05.11. 13:41:03

Életem valószínűleg legnagyobb hülyesége, hogy 90-ben nem vettem meg egy Sondeket, karral, Ortophon Mc 20 Superrel 40 000Ft-ért! A tulajdonosa meghalt és a család árulta, harmad vagy negyed áron. az más kérdés, hogy ez egy éves keresetem volt, de kaptam volna kölcsönt rá. A HFM-es poszter meg persze ott volt a szobám falán. A döntésre végül több hónapom volt, de amikor egy áthánykolódott éjszaka után, bementem a boltba, ahol bizományba árulták, már nem volt a polcon... MERT A PULTON VOLT!!!!!! Akkor vette, vitte valaki az orom előtt! Csak magamat hibáztathatom... De tanultam az estből, legalább...
süti beállítások módosítása