Friss kommentek

  • Mistral1011: És egyszer eltunk a B100-hoz is... Grat a cikkhez! B42-vel kezdtem (ill fater...), de a B100-tól f... (2018.06.24. 22:49) Orsósokról, általában
  • Mr. Waszabi: A kivezérlési szint másik oldala az erősítő. Digitálisan sem lehet magasabb jelszintet elérni, min... (2017.10.14. 14:43) Mi történt a valódi HiFi-vel?
  • NekemNemEzKell: Hadd jöjjönek a cikkek! Kár,hogy eddig nem fedeztem fel ezt az oldalt! (2017.10.14. 14:42) Az analóg vs. digitális kérdés...
  • ilozv: @szepipiktor: Dehogy rettegek. Viszont szeretnék tartani egy bizonyos szintet, és nincs időm/kedve... (2017.08.23. 21:24) Jól szól a hifim?
  • Ottó Simon: Életem valószínűleg legnagyobb hülyesége, hogy 90-ben nem vettem meg egy Sondeket, karral, Ortopho... (2016.05.11. 13:41) Amikor a lemeznek jólesik a tű - Linn Sondek LP12

Vintage HiFi és amit hallgatunk rajta...

2011.07.14. 11:19 ilozv

Az analóg vs. digitális kérdés...

...ezen az oldalon nem kérdés. Senkit nem akarok meggyőzni arról, hogy egyik vagy másik jobb - mindkettőnek megvannak a maga nyilvánvaló előnyei és hátrányai. Szubjektív dolgokról lesz szó. Nem fogom minden mondat elé leírni, hogy "véleményem szerint" - de kéretik így olvasni.
Tehát véleményem szerint:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 70-es évek végén HiFi piacon minden korábbinál kíméletlenebb árverseny tombolt. A gyártók az előállítási költségek leszorításának érdekében gyorsították a gyártási folyamatokat. Egyre egyszerűbb formák jelentek meg, a fröccsöntő gépek pedig okádták a műanyag alkatrészeket. Eltűnt a 70-es évek középkategóriás HiFi eszközeire jellemző szépség, kidolgozottság, a tartósságra törekvés. A megmunkálás minősége a tömegtermékek színvonalára esett vissza - nem véletlenül, hiszen ekkorra a HiFi már valóban tömegtermékké vált. (Persze a későbbi készülékek között is találhatóak igényes kivitelűek - de mintha az igazi minőség és esztétika már csak a legfelsőbb kategóriában lenne megtalálható.)

A 80-as években ránktört, és azóta folyamatosan fejlődő digitális audio technika vitathatatlanul minőségi ugrást hozott az átlag zenehallgató életébe, miközben rengeteg bosszúságtól is megkímélte. Nincs sercegés, nyávogás, nincsenek megnyúlt szalagok, nyávogó lemezjátszók. A hagyományos eszközök ára nem tud versenyezni a könnyen előállítható digitális készülékekkel - egy közepes minőségű analóg hangszedő árából akár 2-3 db. CD lejátszót is vásárolhatunk.

Mára a mindennapokból szinte teljesen eltűnt az "analóg hangzás".

A digitális technológia elterjedésével megszűnt a HiFi igazi látványa is: a forgó orsók, lemezek, az ugárló VU méterek, lemeztányérok oldalán villogó stroboszkópsávok, az automatikusan visszatérő, krómozott lemezjátszókarok. Eltűntek az igazi és látható mechanikák,  lenyűgöző működésükkel (és minden nyűgükkel) együtt.

Én valamiért sokkal szívesebben hallgatok analóg HiFi-t - talán mert ezen nőttem fel, ezt szokta meg a fülem. Sokkal inkább tolerálok bizonyos sercegést, mint a CD steril hangzását. Mindehhez nyilván járul némi romantikus(?) múltba révedés is - vállalom, és kérlek nézd el nekem.

Ezen a blogon tehát elsősorban a 70-es és 80-as évek HiFi cuccairól lesz szó. Ha hozzám hasonlóan Téged sem zavar a barázdazaj, nézz be néha.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://barazdazaj.blog.hu/api/trackback/id/tr763065516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NekemNemEzKell 2017.10.14. 14:42:45

Hadd jöjjönek a cikkek!
Kár,hogy eddig nem fedeztem fel ezt az oldalt!
süti beállítások módosítása