Friss kommentek

  • Mistral1011: És egyszer eltunk a B100-hoz is... Grat a cikkhez! B42-vel kezdtem (ill fater...), de a B100-tól f... (2018.06.24. 22:49) Orsósokról, általában
  • Mr. Waszabi: A kivezérlési szint másik oldala az erősítő. Digitálisan sem lehet magasabb jelszintet elérni, min... (2017.10.14. 14:43) Mi történt a valódi HiFi-vel?
  • NekemNemEzKell: Hadd jöjjönek a cikkek! Kár,hogy eddig nem fedeztem fel ezt az oldalt! (2017.10.14. 14:42) Az analóg vs. digitális kérdés...
  • ilozv: @szepipiktor: Dehogy rettegek. Viszont szeretnék tartani egy bizonyos szintet, és nincs időm/kedve... (2017.08.23. 21:24) Jól szól a hifim?
  • Ottó Simon: Életem valószínűleg legnagyobb hülyesége, hogy 90-ben nem vettem meg egy Sondeket, karral, Ortopho... (2016.05.11. 13:41) Amikor a lemeznek jólesik a tű - Linn Sondek LP12

Vintage HiFi és amit hallgatunk rajta...

2017.08.21. 22:14 ilozv

Jól szól a hifim?

Címkék: linn hifi audiophile akusztika audiofil

Ez a kérdés az esetek többségében bőven túlmutat a reáltudományok területén. Audiofil körökben ilyenkor szokás elővenni a HiFi ásót, és a frekvenciaátviteli görbék alól kihantolni, majd jól megrázni az érzelmek kapitális darázsfészkét. Az alábbiakban egy egyszerű, szubjektív módszer leírása próbál támpontokat adni a válaszhoz.
 antelope.jpg

Ahogy azt a bevezetőben megjelenő orbitális képzavar sejteni engedi, erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Az igazsághoz talán akkor járunk a legközelebb, ha a hallgató felől közelítjük meg: amennyiben élvezi a rendszere által közvetített hangot, akkor a cucc jól szól. Az okfejtés egyszerű mint a lejtő, mi viszont kotorjunk most ennél egy kicsit mélyebbre. Douglas Adamstől okulva először is próbáljuk meg jól feltenni a kérdést (minden más esetben a válasz köztudottan 42, ezzel pedig nem vagyunk előrébb), és nézzük meg, milyen összetevőket érdemes figyelembe vennünk egy többé-kevésbé értékelhető válaszhoz.

Mi az, hogy "jó"?
Mindenkinek más. Van, aki megelégszik a számokkal: torzítás, fázis, frekvenciamenet, dinamika, stb. A HiFi fogalmai szerint valósághoz leginkább hű hangzás - ugyanazt próbáljuk reprodukálni, amit a hangmérnök a felvétel készítésekor hallott (már ahol ez értelmezhető). Ha az előadás, vagy a rögzítés akusztikai környezete rossz volt - és ezért a felvétel is rossz - úgy a "jól szóló cucc" ugyanazt az akusztikai hulladékot fogja produkálni, ami a felvétel során elhangzott. Nem próbál javítani rajta, megmondja az őszintét, akkor is ha fáj.

A rendszer
Hivatalos nevén hangátviteli lánc. A hanghordozónál kezdődik és a hallgató személy(ek) idegrendszerénél ér véget. A magától értetődő komponenseken túl (műsorforrás, erősítő, hangfal, stb.) meg kell említenünk a megszólaltatás környezetét is: a helyiség akusztikai minősége legalább annyira fontos tényező, mint maga az eszközpark. Egy jó akusztikai tulajdonságokkal rendelkező szobában megszólaló átlagos rendszer esetenként jóval nagyobb élményt adhat, mint egy visszhangos helyiségben elhelyezett, csiliárdokba kerülő hájend csoda.

A hallgató
Vagyis a leggyengébb (de legalábbis a legproblémásabb) láncszem - önmagunk. Másként halljuk a zenét kipihenten, másként fáradtan, másként reggel és este, másként józanon és bekarmolva, kiegyensúlyozva vagy idegesen. Bármelyik őszinte audiofil elmondhatja, hogy szélsőséges esetben ugyanazt a lemezt ugyanazon a cuccon azonos beállításokkal hallgatva egyszer tökéletesnek, máskor pedig hallgathatatlannak ítélhetünk meg.

Zenehallgatási szokások
Az egyszerűség kedvéért két típust különböztetünk meg: a passzív és az aktív zenehallgatást. Passzívak vagyunk, amikor a zene csak valamiféle háttér egy más tevékenységhez - munkához, tanuláshoz, főzéshez, szexhez, bármihez. A hang kiegészíti az élményt, hozzátesz vagy elvesz, de nem ez az elsődleges.
Aktív zenehallgatásnál tényleg vételre állítjuk magunkat, csak arra vagyunk kíváncsiak, amit a produkció felénk közvetít. Próbáljuk elkapni az üzenetet, figyelünk. Nem foglalkozunk mással, az élmény a lényeg - hasonlóan az olvasáshoz, amikor nem csak átfutunk a mondatokon, hanem értelmezzük is azokat. Az aktív zenehallgatás tanulható, és ha összejön, az egészen más értelmet ad a HiFi-nek.

A felvétel
Szintén érzékeny kérdés. Hogyan állapíthatom meg, hogy jól szól-e a cucc, ha azt sem tudom, hogy a felvétel rendben van-e? A mesterszalagot vezérelték túl, vagy a hangszedőm van rosszul illesztve? A felvételen túl sok a basszus, vagy a helyiség rezonanciája vágja haza a hangzást?
Nehéz ügy.

Akkor rakjuk össze: jól szól a cuccom?
Amennyiben passzív zenehallgatók vagyunk, és az igényeink ebben ki is merülnek (nincs ezzel baj) akkor a válasz egyszerű: ha jól egészíti ki azt, mit éppen csinálunk, ha jobban érezzük magunkat tőle, akkor a cucc szól annyira jól, amennyire nekünk arra szükségünk van.
Aktív esetben a képlet kicsit bonyolultabb.
Először is nyugodjunk meg, és legyen kedvünk zenét hallgatni. Ez fontos.
Keressünk egy nekünk tetsző, de még meg nem unt felvételt - lehetőleg akusztikusat, és olyat, amit nem nagyon mérgeztek meg hangmérnöki fekete mágiával, effektekkel, dinamikakompresszióval, FM löket woodooval. Általában a kisebb létszámú zenekarok koncertfelvételei a legmegfelőbbek (vonósnégyes, akusztikus jazz, stb). Képzeljük magunkat a nézőtérre, és állítsuk be a hangerőt nagyjából úgy, ahogy az élőben, a koncertteremben megszólalhatott.
Kapcsoljuk magunkat "aktív zenehallgató" üzemmódba, és néhány perc múlva eljön az igazság pillanata.
Amennyiben a produkció meg tudja tartani a figyelmünket - vagyis nem kezdünk el önkéntelenül mással foglalkozni (telefont babrálni, olvasni, munkahelyi problémákon rugózni) hanem a zenére figyelünk, ha el tudjuk választani egymástól a szólamokat (le tudjuk követni pl a basszus vagy a szaxofon játékát), ha úgy érezzük, hogy a zenészek élvezik amit csinálnak (ha jó a produkció, akkor tényleg élvezik), ha önkéntelenül reagálunk a zenére (ritmusra jár a kezünk vagy bármely egyéb testrészünk pozitív értelemben kimozdul nyugalmi állapotából) - nos ezen tünetek megjelenése esetén

Gratulálok, a cuccod jól szól. 

Hasznos lehet:
https://www.linn.co.uk/tunedem

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://barazdazaj.blog.hu/api/trackback/id/tr4712770458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DR. Smit Pal 2017.08.22. 13:53:50

" amennyiben élvezi a rendszere által közvetített hangot, akkor a cucc jól szól."

Ilyen alapon akkor a villamoson a mobiltelefonjat recsegteto alkoholos, drogos faszkalap mobiltelefonja is jol szol, mert a szociopata elmebetege rettentoen elvezi.

odamondó 2017.08.22. 14:06:46

Fel kell csavarni a hangerőt és máris jól fog szólni.

szepipiktor 2017.08.22. 14:12:10

Egy hifi blogot miért cenzúrázól? Itt nem lesz anyűzűs meg politizálás. Ne retteg már mások vélemémyétől!

ilozv · http://barazdazaj.blog.hu 2017.08.23. 21:24:20

@szepipiktor: Dehogy rettegek. Viszont szeretnék tartani egy bizonyos szintet, és nincs időm/kedvem trollokkal küzdeni.
süti beállítások módosítása